Husfrun i Toscana

Il Profumo med stort P

I Florens finns det en port som leder till paradiset. Doftparadiset. Hos Aquaflor i kvarteret Santa Croce, har en av Europas ( kanske världens ?) säkraste näsor sitt näste, nämligen parfymmakaren Sileno Cheloni. Här dominerar  han  den största delen av det vackra renässanspalatset med sitt laboratorium och showroom/butik  dit ni måste styra kosan om ni  besöker Florens. Att gå in genom glasdörren till Aquaflor betyder inte bara att man blir förförd av fragranser som samlats från världens alla hörn, nejdå. Här har man även lagt ner mycket möda och stort besvär på att släpa hit diverse förvaringsskåp, burkar, flaskor och tusen pryttlar från gamla apotek världen över, vilket gör Aquaflor till något unikt.

Ingången till Aquaflor

Svart och vitt, mästarens  favoritkombo.

Inne i butiken står utbudet av de exklusiva parfymerna snyggt uppradade. De mest åtråvärda dyrgriparna förvaras innanför de vackra glasdörrarna, men bara man frågar snällt får man lukta på allt.

Aquaflor Firenze

Till försäljning finns det inte bara parfymer, utan likaså tvålar, små doftpåsar, oljor och fragranser till hemmet. Om ni besöker Gucci  i Florens kommer ni genast att notera en underbar doft när ni kliver in i butiken- gissa vem som gjort den?

Jag fick komma in på parfymmästarens “kontor” och  Sileno Cheloni svarade vänligt på alla mina frågor om vad som trängs i alla  intressanta flaskor i hyllorna. Tydligen runt hundratals olika sorters basfragranser. Intressant, det här. Sedan avhandlades mycket, bl.a att Indien bjuder på de mest intressanta upplevelserna av dofter, nya projekt (en butik kommer snart att öppnas i Madrid !) och den långa vägen till att framställa en doft.

De fina detaljerna har man inte sparat på någonstans, inte minst på mästarens kontor.

Aquaflor Firenze

Här är vi på väg in till ett litet trevligt rum – antingen kan man sitta här och bekanta sig med sin nya parfym eller, (varför inte), medverka i en workshop och göra sin egen parfym.Ensam, eller i grupp. Susen över i, skulle jag kalla det.

Doftprovarbordet

Några av  alla de essenser man får utgå ifrån till sin egen parfym. Jag funderar redan på vad min doft skall heta.

Details Aquaflor

Har är vi inne i labbet där parfymerna står och drar sig i olika sorters förvaringskärl.

De trevliga damerna på labbet

Gulliga Marcela som guidade mig tog mig uppför den med blomster vackert dekorerade trappan..

..och ut kom vi till palatsets innergård  & där stod  den här vackra kamelian och blommade tjusigt

Trevliga tjejer på Aquaflor. Jag blev bortskämd.

Det här är en av de dofter jag gillar bäst. M M– en specialutgåva inför en utställning om legenden  Marilyn Monroe   ( La donna oltre il mito) som hölls på Palazzo Madama i Turin förra året. Doftnoterna jag uppskattar  och identifierar i kompositionen är jasmin, iris & vanilj, samt en lätt doft av vit mysk som håller sig kvar länge.

Hos Aquaflor får man inga papperslappar att springa runt och vifta omkring doften med..

Här, sniffar man. 

Fragranserna är många och jag måste tillbaka när min bihåleinflammation har släppt taget om mina rejält nedsatta förmågor att känna lukt. Så mycket spännande att upptäcka i den här världen.

Aquaflor

Borgo Santa Croce 6, Firenze

För info och frågor:  Aquaflorfirenze.com 

Följ Aquaflor på deras instagramkonto här.

 

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.