Husfrun i Toscana

Ullväveriet Lanificio Bisentino – Här väljer modehusen tygerna till sina kollektioner

För flera veckor sedan besökte jag ett väldigt intressant ställe som jag  först nu blivit klar att visa upp för er!  Jag  var nämligen och besökte ett väveri i Florens utkanter,  Lanificio Bisentino  . Ullväveriet  fokuserar  främst på ull (!) av olika slag och härkomst, men även andra textilier som mohair, kashmir & linne. Av en slump hade jag tidigare sett några av deras vackra plädar ( projekt LanificioB) , och ville se mer av sådant. Jag hade inte en susning om att de utöver plädarna tillverkar tyger och sjalar/ halsdukar  som säljs världen över, till några av modeindustrins största viktigaste namn! När jag beundrade deras rader av tyger i “provrummet” kunde jag faktiskt gissa mig till vilka modehus som beställt vilket, så himla spännande. Här tillverkas alltså de tyger som sedan sys upp till fantastiska kappor, byxor, tröjor, kavajer – ja det mesta, främst är avsett till höst/ vinterkollektioner. Ett av Sveriges internationella brands är en av många klienter, men  de italienska modehusen dominerar såklart.

Det var med den här filten allt började -för mig! Nämligen  deras reproduktion av gamla arméfiltar ( som även görs med monogram, jättesnyggt) .Den här brun/gröna är en favorit. 

En annan pläd, fantastiskt mjuk. Inget “sticks” ull här inte!

Jag blev  guidad i magasinet och produktionshallarna av unge herr  Guido, tredje generationen i familjeföretaget. och ansvarig för projektet med plädar.  Det är här  i detta magasinet  allt börjar, med balar av  garner som kommer från när och fjärran, från Sydamerika till Nya Zealand.

Här en viktig,  förr en av de mest väsentliga komponenterna  för de gamla  vävindustrierna runt om Florens.  Allt började med att man tog hand om gamla kläder (gärna kashmirtröjor) och sedan  för hand drog upp garntrådar för  återanvändning. Detta gör man fortfarande till en viss del hos Lanificio B och  oj, vad jag älskar när man kan återanvända i modeindustrin! 

En arkivbild från Lanificio  Bisentino med en klassisk “Tartan plaid”

Det här skall det bli garntrådar av, maffigt!

Här är vi inne i labbet där man framställer olika melangégarner, olika garntrådar som blandas för att uppnå en speciell färg- en fantastisk procedur och tusentals kompositioner! 

Pappersark med blandgarner

Ett liten del av arkivet..

Här vävs det tyg. Spännande

Magasinet med de färdiga tygerna

Jag fick känna på de olika kompositionerna  av garner och blev än en gång förvånad över hur mjuka vissa tyger var. Drömmen är att åka tillbaka, köpa några meter tyger och låta sy upp en ny garderob- det ni!

Färdiga små prover som skall skickas till kunderna

 

 

 

SparaSpara

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.