More is more

This makes my heart happy…

Att se hemlösa människor är vardag både här i Los Angeles och i Stockholm. Det är en självklarhet nuförtiden. Vilket det förstås inte borde vara. Jag minns första gången jag på riktigt upplevde hemlösa människor på riktigt – det var på en utlandssemester när jag var runt 10 år tror jag. I och med att jag var så gammal då, tror jag att det aldrig blivit en självklarhet för mig. Jag får ont i hjärtat hela tiden när jag ser dessa stackars människor omkring mig. Jag vill vara med och hjälpa, göra något.

skid-row-star-apartments-flickr-638x425

Och när det någon gång händer något som kan ge dessa människor en skjuts i rätt riktning känner jag en enorm glädje. Det finns ett projekt här i Downtown LA som jag verkligen tycker är ett sånt! Den här byggnaden kallas The Star Apartments och har precis byggts klart på Skidrow i Downtown Los Angeles. Själva arkitekturen är väldigt intressant i sig, och bygget är experiment på hur man kan bygga billigare och samtidigt hjälpa samhällets svaga. Som ni ser är det som prefabricerade byggklossar som byggts på varandra. Här ska hemlösa få bo och komma i ordning med sina liv. För hur ska man kunna göra det när man bor i en kartong på gatan…

Om man har ett arbete betalar man 30 % av sin lön för att kunna bo här, har man inget jobb betalar man heller ingen hyra.

lat-khanhomes-la0022747091-20141008Projektet bygger på en plan där man ska få hemlösa från gatan med hjälp av att sätta dem i “permanent supportive housing” – och när de väl är där ska de få hjälp med allt från sin hälsa, drogavvänjning till att skaffa arbete. Man vet for a fact att det kostar tre gånger mer att lämna hemlösa på gatan, än att sätta dem i ett boende. Det här är givetvis någonting som inte bara borde gälla här i USA utan över hela världen. Här har man som mål att sätta stopp för det som kallas “chronic homelessness”. Det är klart att det är så. Ingen ska behöva bo på gatan. Opening doors heter statens initiativ som planen bygger på.

lat-khanhomes-la0022747092-20141008En väldigt glad herre i sitt nya hem. Makes my heart happy. Läs mer om Bill Fisher här.

Något som inte gör mig glad är när jag läser den här svenska krönikan om luffarsäkra bänkar, och om städernas försök att få bort hemlösa och samhällets utsatta. Det här är ju ett större problem, det måste lösas med bättre planer än bänkar som man inte kan sova på.

 

4 Comments

Detta är anledningen till att jag gillar din blogg så mycket. En härlig blandning av ämnen och inlägg. Så intressant att läsa om detta och krönikan du länkar till. Tack!
Hälsningar från ett “höstkrispigt” Göteborg

Post a Reply

Gillar också din blogg mycket! En bra blandning av innehåll och sunda, kloka värderingar. Intressant att läsa om detta projekt i LA. Något för Sverige att ta efter får man hoppas på.

Post a Reply

Vad kul att du gillar bloggen! Ja det är verkligen ett inspirerande projekt!

Post a Reply

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.