A Copenhagen Story

Besök i Århus – kulturhuvudstad 2017

Min kæreste är från Århus, som ligger på Jyllands östkust, så förra helgen var vi där och hälsade på. Jag var också där med VisitDenmark förra året och blev superförtjust.

Det är en supermysig stad, speciellt på sommaren eftersom den ligger vid Kattegatt och det finns dessutom en å, kantad av uteserveringar, som rinner genom staden. Och är det nån gång man ska passa på att åka dit så är det i år när Århus är Kulturhuvudstad och det kommer hända massa spännande saker hela sommaren.

Det här är mina favoriter i Århus:

ARoS – Ett maffigt konstmuseum där man bland annat kan se Ron Muecks ”Boy” och gå omkring i en regnbågsfärgad cirkel och titta ut över staden. Finns också en museishop som du kan besöka utan att betala entré.

Substans – en megahärlig Michelinrestaurang i rustik och naturromantisk miljö med superfin mat och trevlig personal.

Stylepaste – superfin och inspirerande designbutik med många spännande märken – allt från Toga Pulla-boots till mattor och svindyra doftljus från Fornasetti. Själv lämnade jag butiken med en flaska Coeur de fleur från Miller Harris, ni vet parfymmärket som bl a Michelle Obama och Victoria Beckham älskar.

Aarhus streetfood – här kan du testa olika sorters streetfood, köpa Vesterhavsost och Mikkeller-öl , eller beställa en exotisk drink. Perfekt för lunch!


Great coffee
– Prisbelönad kaffebar och rosteri som verkligen håller vad de lovar. Kaffet är megagott. Och du kan välja mellan fem olika sätt att få din kaffe tillverkad, det är som ett jäkla laboratorium. Kaffenördarnas paradis!


Domestic – cool restaurang med hög ambitionsnivå i väldigt mysiga lokaler. En upplevelse!

Shopping – det finns flera bra secondhand och vintagebutiker i Århus, jag shoppade både en superfin stickad lappfilt på en liten loppisbutik och en tröja på Soul Shine, där det också finns ett mysigt kafé. Vill du ha en fräck päls beger du dig till Utzon på Vestergade, och i närheten finns också en Mulberry-butik och flera second hand-butiker. Danmarks störsa shoppingcenter Bruuns galleri, hittar du på M.P. Bruuns Gade 25.

I övrigt rekommenderar jag bara att strosa omkring i Latinerkvarteren och spana i butiker och stanna på olika kaféer. Sväng också förbo för en öl <med koriander) på mikrobryggeriet Mikkeller på Jægergårdsgade.

Finns det tid över så är Den gamle by (en oas där man kan göra en tidsresa), det nya biblioteket Dokk1, Kvindemuseet och Århus teater (sååå snyggt tak) andra favoriter. Missa inte att kolla in vad som händer i vår och sommar – programmet för Århus Europas kulturhuvudstad 2017 hittar ni här.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.