Sunday Supper

Semla – den hälsosamma varianten!

Semlor är sannerligen en svag punkt hos mig.Om ingen stoppar mig kan jag gladeligen trycka semlorna två och två. Det finns ingen rim och ranson alls i mitt huvud när det kommer till semlor. Men det finns alternativ. Dessa semlor är en hälsosammare variant på förra årets stora trendsemla – semmelwrappen*, och den variant jag tänker festa till det med idag på Fettisdagen.

*I år är det tydligen Semmelnachos som is the shit. Vi stod och funderade på den varianten när vi var på Roy Fares otroligt hypade ställe Mr Cake men valet föll till slut på croughnutsemlan. God – men originalet är bättre.

I alla fall. Denna semmelwrap är givetvis inte samma sak som en riktig semla. Men den är god – och det är inte alltid fallet när onyttigheter ska iklädas nyttig kostym. Men denna varianten funkar, så om ni som jag fyllde er semmelkvot under första veckan i januari kan ni fira Fettisdagen med denna härliga wrap istället.

Hälsosamma semelwraps
Antal: 4 stycken

Ingredisenser
2 msk mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
2 msk kokossocker
en nypa salt
2 msk chifrön
6 msk vatten
0.5 dl kokosmjölk
2 msk smält, avsvalnad kokosolja

Mandelmassa
1 dl mandelmjöl
3 msk mandelmjölk
1 msk agavesirap
1 vaniljstång eller vaniljsocker

2 dl vispgrädde eller kokosgrädde

Gör så här
Sätt ugnen på 225°. Lägg chifröna i blöt i vattnet och ställ åt sidan. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Rör ner chiafrönsblandningen samt kokosmjölken och kokosoljan. Dela degen i 4 delar och kavla ut till 4 jämnstora cirklar, ganska tunna. Grädda på bakpappersklädd plåt i cirka 5 minuter. Håll utkik för de bränns lätt. En blick bort och kanterna är bruna.

Rör under tiden ihop mandelmjöl, mandelmjölk, agavesirap och en urskrapad vaniljstång (vaniljsocker går också bra) till fyllningen. Vispa upp grädden.
Låt bröden svalna och bred sedan på mandelfyllningen, toppa med grädde och vik ihop till en wrap. Ät genast. Besinna dig. Ät inte alla fyra själv!

 

 

SparaSparaSparaSpara

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.