Bring the nature indoors

SvD Magasinet

Fin artikel i Svd Magasinet om min mattkonst, tack Jesper Tillberg för en fantastisk text.

Love

Charlotte

Text

Passionen för textil löper som en röd, eller snarare indigoblå, tråd genom Charlottes släkt.

– Jag är född in i design och textil. Mormor var textilkonstnär. Jag satt i hennes verkstad och fascinerades av tygets magi. Hon knöt ryor, jobbade med växtfärgningar, vilket var ovanligt på den tiden, minns Charlotte Rosenberg Bosten.

Den lilla flickan har gått från Västerbotten till Östermalm, idag själv en firad mattdesigner. Även på farmoderns sida fanns intresset, där en släkting var med att startade modeföretaget JC.

– Jag växte upp i jeansvärlden men var för mycket av en konstnär. Jag gick konstskola och lärde mig både olja och akvarell. Men väl där insåg jag att jag älskar textil.

Textilkonsten blev den perfekta kombon – både det konstnärliga uttrycket och passionen för materialet.

– Samarbetet med andra gillar jag.

Viljan att möta andra människor har tagit henne långt, inte bara i karriären utan även ut i världen. Sedan 15 år samarbetar hon med två familjer i nordöstra Indien, med bland annat växtfärgning.

– Jag inser nu att det knyter an till mormor, ler Charlotte

Leendet får ett svagt stråk av vemod högst lägligt kan tyckas då samma vackra vemod ofta återfinns i hennes mattor estetiska men också filosofiska. – som om de inte bara vill sprida värme i ett hem världen över utan också vill ställa frågor om livet. Kollektionen Aurora Borealis, med det Vivaldi-klingande temat de fyra årstiderna är ett fint exempel. I olika mattor fångar Charlotte naturens – men också livets – skiftningar. Hon har arbetat tillsammans med fotografen Richard von Hofsten som i sin tur tolkat såväl temat som textilierna. Här i Sverige har duon ställt ut på hotell Nobis, just nu planerar Charlotte för en öppning i Paris. Mattvärlden ligger för hennes fötter, huvudsakliga produktionen säljs utomlands via konst- och möbelgallerier, lägligt, hon har ett kreativt ben i vardera läger.

Textilen Ripenings fields, mattan om hösten, går i kastanjetoner och hänger på väggen. Här ville Charlotteåterskapa åkrar och fält.

Höst som i ålderns höst. Den pryder flera hem, även Charlottes eget. Vinterns matta hittar vi i sovrummet: Resting in Water, ren som nyfallen snö, varm på samma gång kylig, tänk dig en vacker nyårdagsmorgon som bjuder på hopp, ljus och hopp.

– Textilen är i tjockare ull med ett gåsöga, en skandinavisk bindningsteknik som bildar en diamantform.

I hallen hittar vi Charlottes andra matta från vintertemat, den går går istället i mörka toner.

– Jag tolkade även vinternnatten, förklarar hon.

Hennes hem är ett galleri av både nya och äldre mattor. I köket hittar vi indigokollektionen, Leaf on Water, en röllakanmatta. Här vilar de vita löven som stjärnor på det himmelsblå vattnet – lite som att ha en damm eller en himmel mitt i rummet, du står på tröskeln till evigheten när du låter doppa fötterna.

Indigo är en färg som ligger varmt om Charlottes designhjärta, en levande kulör – likt naturen förändras den.

– Indigo är en historisk färg, den äldsta i människans historia, och ursprunget hörs på namnet. Indigo kommer från Indien, berättar Charlotte.

Charlotte är en färgstark person, även vid ritbordet. Hon älskar färg. Indigo förstås.

– De första Levis-jeansen var i indigo, det är väl jeanstjejen i mig som gör att jag gillar det, skrattar hon.

Men hon gillar också andra färger. Såsom naturvitt. Men just nu?

– Det är nog gult, det gula står för jaget. Jag hade en konstnärsvän som under en sjukdomsperiod målade i svart, men när han tillfrisknade gick han över i gult. Jag utbrast: Det betyder att du tar dig tillbaka!

Ja, Charlotte är själv gul – nyfiken gul. Nyfikenheten är kreatörens bästa egenskap.
Vem

Charlotte Rosenberg Bosten, mattdesigner och textilkonstnär, samt mannen Jonas och två nyligen utflugna söner.

Foto: Johan Sellén, svartvitt porträtt Richard von Hofsten Styling: Gill Renlund

Var

Östermalm

Hur

I en våning på 155 kvm, 5 rum och kök.


Jesper Tillberg
Redaktör

Magasinet / SvD
Västra Järnvägsgatan 21
105 17 Stockholm

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.