Husfrun i Toscana

Mitt Florens -en guide till er!

Oj, vad svårt det kan vara att skriva en guide som man vill att alla skall tycka är intressant ! Det är mycket jag vill ha med och sedan tänker jag att det kanske blir för mycket att läsa, för mycket av sånt  jag själv gillar, för mycket vin…

Men !!! Gilla eller ej, varsågoda! Här är MIN guide till Florens:

Dit jag gärna skickar mina vänner att sova:

Med sovrumsdörren öppen, Ad Astra Hotel

Det finns en uppsjö av hotell i Florens, det är inte särskilt lätt att välja. Om man inte skall stanna i så många dagar kanske man kan unna sig att checka in på Ad Astra Hotel Particular. Läget är perfekt, gångavstånd till det mesta och man kan återvända efter restaurangbesök utan att behöva ta en taxi eller gå uppför jobbiga kullar. Här känns det nästan som om att man är gäst i någons hus, och har man tur med vädret kan man avnjuta frukosten på den stora  terrassen som vetter  över Florens största privata trädgårdar, Giardini Torrigiani.

Frukost ute,  Ad Astra Hotel

Ett något billigare alternativ är Soprarno Suites, samma ägare och känsla för detaljer i alla rum, litet närmre centrum, mitt i hantverkskvarteret Oltrarno.

Detalj från Soprarno Suites

Vart jag går för att njuta av grönska, där barnen kan springa fritt:

I den enorma parken  med detaljer både från antiken och renässansen Giardini Boboli. ” Trädgården” som skapades till familjen Medici på 1400-talet där man kan  strosa runt utan att ha trafiken surrande i öronen  och beundra massor av statyer och den stora fontänen med Neptunus. Boboli trädgården nås genom  två entréer, den ena via Palazzo Pitti . 

Här  äter jag  min “italienska” frukost :

Om jag håller till i kvarteret Oltrarno blir det ofta en cappuccino & en brioche hos Ditta Artiginale  (via dello Sprone), ett perfekt ställe om man vill sitta lite längre och spana på folk eller bläddra i en tidning. Det finns även en liten uteservering på baksidan.

Har jag lust på en färskpressad apelsinjuice och en god fylld focaccia  (eller hembakad äppelkaka), då slinker jag in på Sottarno ( Via Maggio) när de öppnar för allmänheten kl.10.00 ( innan serverar de frukost till Soprarnos hotellgäster).

Goda bakverk hos Sottarno commestibili

Är jag däremot på andra sidan floden i kvarteret San Lorenzo, går jag gärna till La Ménagère. Här kan man, utöver att äta frukost, lunch eller middag- även köpa med sig en vacker bukett blommor hos  floristen Artemisia som ligger i samma lokal.

Artemisia hos Ménagère

Vill jag  BARA dricka en slät kopp espresso, beundra ett av Florens historiska kaféer där intellektuella florentinare  satt och hade sig  för 100 år sedan -då  går jag till  Café Paszkowksi vid Piazza della Repubblica!

Obs ! Till er som aldrig rest i Italien tidigare : Om man på ett kafé  (som typ ovan nämnda Paszkowski), gärna vill sätta sig och “långfika ” som man gör i Sverige, då betalar man ofta en extra bordsavgift. Kan vara bra att veta.

Konstverket I duchi di Urbino finns på Galleria degli Uffizi

Vart jag går när jag vill få mig en dos kultur:

Gli Uffizi, naturligtvis. Kanske inte hela museet som tar massor av tid, men ett besök i den nyöppnande avdelningen tillägnad Caravaggio? Förköpta biljetter på nätet är en god idé. Att kolla vad som visas  på Palazzo Strozzi är alltid intressant,  kanske just er favoritkonstnär hänger på deras väggar under besöket i Florens?

Basilica Santa Croce

Ett måste är ett besök i någon av Florens alla vackra kyrkor. Domkyrkan  Santa Maria del Fiore, med Brunelleschis mästerverk gör att jag tittar inom lite då och då för att påminna mig om hur mäktig kupolen är. Santa Croce, basilikan där mästaren Michelangelo ligger begravd och Santa Maria Novella …  Alla är de  unika i sitt slag. Försök att komma tidigt på morgonen om ni vill till Domkyrkan, särskilt om ni vill ta er upp i kampanilen, det är en trevlig upplevelse. Lite mindre, och väldigt mycket lugnare är ett besök i fina  Santa Maria Assunta, med tillhörande klostret Badia Fiorentina.

Domkyrkan Santa Maria del Fiore

Interiör Santa Maria Assunta

Om  jag vill komma bort från butiker, turister och krimskrams:

Costa Scarpuccia

Då knatar jag i kvarteret San Niccolò, Costa Scarpuccia, upp och ner i de branta backarna längs med floden Arno. Fin utsikt och väldigt italienskt. Härifrån kan den hurtige lätt ta sig till Piazzale Michelangelo, där man har bästa utsikten över Florens. Varning för turisthorder.

Utsikten från Piazzale Michelangelo

Här äter jag  en god glass :

Hos Amalo (Piazza G. Salvemini ) i närheten av Santa Croce. Annars är det mysigt att äta en glass hos  Gelateria della Passera (Piazza della Passera). Inte lika god, men när man äter glassen kan man beundra (på våren) ett underbart blåregn som växer i den pittoreska  gränden intill.

Blåregn vid Piazza della Passera

När jag vill  välja och vraka mellan tusen olika alternativ till lunch, alla under samma tak:

Vegoburgare, någon?

Il mercato centrale  (Via dell´Ariento). Här kan man, i en av de många restaurangerna på övervåningen-  få i sig det mesta från det toscanska/ italienska köket! Soppor, friterat av alla de slag, bistecca fiorentina, sallader,ostbrickor, tryffel, komage, pizza…Som sagt, det mesta. Bäst är  att undvika rusningstider, Il mercato centrale är väldigt populärt, ibland kan det vara svårt att få sittplatser, inte så lämpligt för större sällskap.

På Mercato Centrale´s nedervåning,  hittar man en traditionell matmarknad med allt från slaktare till kryddhandlare.

Bottenvåningen på Mercato Centrale

Om en vän vill äta en typisk toscansk måltid på en trattoria:

Då skickar jag dem till Il Latini, via dei Palchetti ( Borgo Ognissanti). Rustikt.

Om en vän vill gå till en typisk toscansk trattoria som alla talar om ( och betala för det..):

Cibrèo Ristorante eller Trattoria. Alla vet var den ligger.

Om jag vill gå dit alla andra gärna går…

Då  är det fortfarande Il Santo Bevitore  (Via Santo Spirito) som gäller, verkar det som. Alltid fullsatt.

Var jag köper mig en fantastisk parfym made in Florence-  eller rentav framställer den själv:

Hos Aquaflor, Borgo Santa Croce. Min favorit är MM. Nästa steg blir att boka en tid med parfymmästaren och skapa min egen doft. Inte bara parfymer, tvålar och dofter till hemmet gör att det är svårt att gå ut tomhänt.

Hit går jag  för att hitta en bra bok till vän eller dricka/äta något  och samtidigt hitta spännande boktitlar:

Todo Modo har ett ganska stort utval av fina barnböcker.

Todo Modo ,Via dei Fossi. 

Vart jag går om jag vill få inrednings inspiration de luxe :

Ett stopp hos Barthel Via dei Serragli.  Här arbetar några av  Florens mest anlitade interior designers. Är du inte redan  sugen på att göra om något i ditt hem  – då lär du bli det här! Annars är Lux by AreaVia Santo Spirito ett intressant ställe.

Interiör hos Richard Ginori

Vill man beundra vacker butiksinredning och vackert porslin går man till Richard Ginori´s butik på Via dei  Rondinelli. Missa inte deras orangerie längst in i butiken, som är designad av Alessandro Michele och inredd av Barthel!

Vart jag går om jag vill vara en trendnisse:

Gucci Garden & Luisa Via Roma. Förstnämnda är relativt nyöppnat & endast här, i Florens, hittar man exklusivt utvalda  plagg och accessoarer i butiken. Tillhörande museum och restaurang. Här kan ni läsa mer om detta. Luisa Via Roma är en luxury concept store, med nyöppnade Floret  på andra våningen. På Floret  kan man tillsammans med trendmaffian beställa in acai bolwls, inte så vanligt att hitta sådanai Florens kan jag lova!

Är ni intresserade av att spana in flera stora modehus, tar ni er till Via Tornbuoni där det mesta av italiensk design är representerat, allt från Armani till Tod´s.

Om jag vill äta vegetariskt : 

5 e Cinque, Piazza della Passera. Enkelt. Gott.

Vart jag går om jag vill sitta ute och dricka ett glas vin på kvällen

Kväll på Piazza Santo Spirito

Piazza Santo Spirito. Ett stort utbud av restauranger och barer. Turisterna gillar det, men det gör folk i Florens också!

Vart jag går om jag vill sitta inne, lite trångt och dricka ett glas vin och äta kallskuret från trakten :

Il Santino, Via santo Spirito.

Vart jag går om jag vill dricka vin och välja mellan lite mer intressanta etiketter :

Le volpi e l´Uva, Piazza dei Rossi

Om man vill beställa en god cocktail:

Gör man hos  Gurdulù,  som även är  en mysig restaurang med intressant meny, inte bara toscanskt. Ett stenkast från Piazza Santo Spirito.

Om jag vill beundra Florens skyline nattetid:

Gör jag det på Se.sto  on Arno ( Hotel Excelsior)

Vart jag promenerar om jag vill se lite av det lokala hantverket :

Guldsmeden Christiano arbetar i sin studio Room, Via Maggio, Oltrarno

I kvarteret Oltrarno. Guldsmeder, skomakare, sniderier och massor av antikviteter ( inte loppispriser)

Via Maggio, Oltrarno

Var jag hittar en snajdig vintageblåsa:

Hos Mercatino di Ninni, på Via de Federighi. Exklusiv vintage, men man får smickra Ninni lite för att få ett bra pris.Inte bara vintage, här ramlar  även in lite nyare märkesgrejer.

Dit jag styr kosan om jag är sugen på något nytt, spännande till mig själv…

Gerard Loft

Gerard Loft ( Via de pecori ) och Flow ( Via Vecchietti).

Hit går jag helst inte ( om jag inte måste):

Området runt tågstationen. Inte helt otippat kanske, men i Florens är det verkligen rörigt, stökigt och fult. Kommer ni hit med tåg, så ta er fort därifrån, bara 100 meter bort ligger Santa Maria Novella och allt blir mycket vackrare.

Ett par meter bort från stationen ligger även Officina Profumo Farmaceutica Santa Maria Novella . Kan meritera ett besök.

Oj oj, det här blev en lång lista. Mycket mat, men jag tycker det verkar som att folk gillar att äta när de reser till Italien?

Till er som inte lägger stor vikt vid maten, ni kanske gör bäst i att sluta läsa nu!  Till er andra…bara ett par namn till  att ha uppskrivna på en lapp, utfall att!

La Vecchia Bettola. Lite utanför centrum. Toscanskt, rustikt så det förslår.

Io Osteria Personale ( San Frediano). Få platser. Fantastiskt god mat

Lungarno 23  Till den som gillar kött (men inte bara). Hamburgare på prima Chianina.Lite roliga ölsorter, om man inte vill dricka vin hela tiden..

Ja, det här är bara en bråkdel av vad som finns i Florens. Mycket hänger ju på hur man reser – kort eller långt besök, med kompisar,med sin käresta, med barn…Och om man skall kombinera med utflykter utanför stan? Ja, då måste vi göra en ny guide!!

Trevlig resa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Comments

Fantastiskt att du hunnit skriva så mycket!
Hjärtligt tack! Kommer säkert att utnyttja några av dina tips.
Kanske jag hör av mig med respons vid hemkomst. Med vänlig hälsning, Anna Maria

Post a Reply

Tack! Då är det bara att hoppas att något faller dig i smaken! Hör gärna av dig och berätta!
Ps- Kolla även in mig på instagram: @jennycol73 -så får du mer inspiration från Italien!
Hälsningar Jenny

Post a Reply

Hej och tack för en fantastisk guide! Jag och min sambo åker till Toscana i början av oktober, vi kommer att bo i Florens och även lite utanför på ett hotell som heter Villa Mangiacane. Då min sambo fyller 40 år vill jag gärna överraska honom med god mat och dryck en kväll. Din guide är perfekt till vårt besök i Florens men jag gör en chansning, kan du även tipsa om något ställe utanför Florens där vi kan äta och dricka gott i en fin miljö?
Tack på förhand:-)

Post a Reply

Hej,
vad kul att du gillade min guide! Skall försöka klura ut ett ställe ni kan gå på i tid till er resa, håll utkik!

Post a Reply

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.