Sunday Supper

5 saker du inte bör missa i en Tysk mataffär

När jag åker på utlandssemester kan jag ägna timmar i mataffärer och apotek, ofta till mitt ressällskaps stora förtret. Men det är något med att gå loss i landets vardagsbutiker. Det får mig att känna mig lite mer “local”. Vilket jag så klart inte är. Jag yrar runt bland gångar och hyllor, lyfter på saker, synar dem nära och försöker räkna ut vad det är, hur det smakar och vad det är bra för. 
Med blandat resultat. Ibland kommer jag hem med riktiga fynd men ofta blir det mest bara konstigt. 
När jag flyttade till Tyskland var det inget undantag. Gudars vad förvirrad jag har varit i mat-affärerna här. Och vad många nitar jag gått på. Det tog till exempel 1.5 år att hitta rätt mjöl. Bara en sån sak…

Men nu börjar jag känna mig ganska hemma på Rewe, Edeka och till och med Lidl och Aldi. Och eftersom jag vet att det är många svenskar som bilar genom Tyskland på väg till Alperna de närmaste veckorna tänkte jag att jag skulle tipsa er om några av mina favoriter i mataffärerna här. Samtliga tips är så klart torrvaror eller produkter som klarar rumstemperatur. 
(Reser ni med kylväska: köp korv. Det är ingen myt att tyskarna är typ bäst i världen på korv…)

Caotina chokladpulverCaotina
Schweizarna kan det hör med choklad. Och varm choklad är inget undantag. Maken introducerade mig till schweiziska Caotina då han alltid drack den under sin uppväxt i just Schweiz. Rik, fyllig chokladsmak som varken är för söt eller för bitter. Riktig god med andra ord. Vi köper alltid Originalet men det är ju en smaksak. 

 

Niederegger Marzipan niederegger
Vet ni att mycket av marsipanen som säljs idag är utblandad med aprikoskärnor eftersom det är en mycket billigare råvara? Bra på sätt och vis eftersom det gör att en slaggprodukt helt plötsligt fyller ett syfte. Men det ger en bitter eftersmak som faktiskt inte är helt angenäm. Vill du vara helt säker på att få en “ren” produkt ska du slå till på en låda Niederegger. Kommer från Lübeck men finns att köpa i välsorterade mataffärer. Sticksen hör till mina absoluta favoriter. 
Original-Tessiner-Birnen-Senf-Sauce-200-ml

Tessiner Senfsauce Feigen alt. Birnen 
En slags marmelad smaksatt med senap vilket ger en sötma med rejält sting. Otroligt gott och lite svårt att beskriva smaken på. Avnjut tillsammans med Gruyère och dina smaklökar kommer att dansa. 

 

shoko nuss alnaturaAlnatura Schoko-Nuss
Om ni är av typen som lyxar till det med Nutella på söndagsfrallorna (vilket alla Tyskar gör, här kallas den för den bruna marmeladen)  är det här ett hett tips. Schoko-Nuss från Alnatura. Smakar som en lite vassare kusin till klassikern Nöt-créme. Jag vet inte vad mer jag kan säga mer. Den är magisk. Ge den en chans och Nutella-burken i ditt hem får se sig om efter ett nytt jobb. 

 

Leimer-Backerbsen-Soup-Perls-200g_main-1
Backerbsen
Om du någon gång åkt skidor i Österrike så har du garanterat ätit en Backerbsen Suppe med buljong och klippt gräslök. Och så Backerbsen så klart. Backerbsen går vanligtvis att hitta i Tyska mataffärer så köp på dig en påse och passa på att servera en klassisk Backerbse-suppe. Receptet hittar du här

 

Övrigt
Tyskarna är väldigt glada för ekologiska produkter och av dem finns det mängder. Alnatura är en kedja med enbart ekologiskt sortiment och deras skönhetsdel är väldigt kul att gå loss i. I de större Alnatura-butikerna finns tex Dr Hauschka och det är billigare att köpa här då det är ett tyskt märke. Över lag är ekologisk hudvård väldigt prisvärt och det finns en uppsjö, även i vanliga mataffärer och på apoteken. Även vitaminer är väldigt billigt om du använder det. Köps i mataffären eller på apotek. 
Essie nagellack (som är de enda nagellack jag använder) kostar 8€ här (ca 80 sek att jämföra med 129.- i Sverige). Finns att köpa på dm och Douglas. Make up artisternas stora favorit Bioderma går att köpa på apoteken här. Ett tips om ni inte provat, det är världens bästa make up remover. Min man svär på att Elmex är världens bästa tandkräm och jag är benägen att hålla med, inte ett hål sen vi träffades. Finns i de flesta matbutiker. 
Slutligen: Sprit. Men det kanske goes without saying. Men jag gör det ändå. Du kan haffa en liter vodka för 10 – 11 € i princip alla mataffärer. Går du till de butiker som är lite med up market (Edeka, Tegut och Rewe i den region jag bor) är utbudet av avec, gin osv riktigt bra. Det är med andra ord bra läge att komplettera barskåpet om ni kommer med bil. 

Five-things-to-buy-in-a-German-grocery-store_mellan
Five things to pic up in a German grocery store!
Whenever traveling abroad I love to visit grocery stores and drugstores – it kind of makes me feel local. Which I am not – obviously. Therefore I love to get tips on good products to by on my current location. If you are traveling to Germany and are looking for fun things to buy in the supermarket – click the links above and you’ll find my german (and Swiss…) favorites. 

Marie-signatur

1 Comment

Hej Marie,
Jag vill höra med dig om du är intresserad av att tipsa mig om någon lämplig(a) tysk kedja som säljer exklusvisa/exotiska matvaror.
Frågar eftersom jag är intresserad av att hitta några kontakter som är intresserad av att köpa vår norrländska honung.

Med vänliga hälsningar
Lars Höglund

Post a Reply

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.