Sunday Supper

Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto

Jag återupptäckte ju Lotta Lundgrens fantastiska kokbok “Om jag var din hemmafru” för ett tag sedan och förutom att skrik-skratta mig igenom brödtexterna har jag också provlagat en del recept. En klar favorit är “Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto”, vansinnigt gott och inte svårare än att de går och slänga ihop en vanlig tisdag. 

Öppen lasagne med spenat, ricotta och mandelpesto
Antal portioner: 2 

Ingredienser 
0.5 dl mandel
25 gram smör
1 citron
0.5 tsk honung
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 250 gram skogschampinjoner eller portabella
4 skivor serranoskinka (kan uteslutas)
200 gram färsk spenat
125 gram ricotta
2 lasagneplattor, normalstora

Gör så här
Rosta mandeln hårt i torr stekpanna och krossa i mortel, kvarn eller matberedare. Ställ åt sidan. Smält smöret. Separera det klara fettet från den grumliga bottensatsen, slå bort den senare och låt det klarade smöret bubbla någon minut på låg värme tills det doftar knäck. Tvätta citronen och riv med lätt hand av zesten (det yttersta gula skalet). Rör samman mandelkross, smör, zest och honung till en pesto. Smaka av med salt och några droppar pressad citron. Håll varmt. Koka upp rejält med välsaltat vatten till lasagneplattorna. Hacka löken fint, vitlöken finare och svetta genomskinlig i lite smör eller olja. Skiva svampen fint, strimla skinkan och vänd ner i lökfräset. Stek tills svampen fått lite stekyta. Tillsätt spenaten och stek tills den sjunkit ihop. Smaka av med salt och generöst med nymalen svartpeppar. Koka lasagneplattorna mjuka, fiska upp med hålslev och lägg ut på tallrikar. Fördela spenatfyllningen på ena halvan av de båda lasagneplattorna, toppa med en rejäl sked ricotta och svep över resten av pastan (titta på bilden, det är inte så komplicerat som det låter).

Skeda över varm mandelpesto och servera omedelbart.

Öppem-lasagne-med-mandelpesto_red

In the swedish cookbook “If I was your Housewife” you’ll find this amazon recipe of  “Open lasagna with spinach, ricotta and almond pesto”. Insanely good and easy enough to make a regular Tuesday feel like a festive Saturday. 

Open lasagna with spinach, ricotta and almond pesto
Serves: 2

Ingredients:
0.25 cups almonds
25 grams butter
1 lemon
0.5 tsp honey
1 large yellow onion
1 clove garlic
250 grams wild mushrooms or portabella
4 slices of serrano ham (optional)
200 grams fresh spinach
125 grams of ricotta
2 lasagna sheets, regular size

Instructions
Toast the almonds hard in a dry pan and crush in a mortar, grinder or food processor. Set aside. Melt the butter. Separate the clear fat from the muddy sediment. Let the clarified butter bubble a minute on low heat until it smells like butterscotch fudge. Wash the lemon and grate the zest (the outer yellow skin). Mix the crushed almonds, butter, zest and honey into a pesto. Season with salt and a few drops of lemon juice. Keep warm. Boil plenty of well-salted water for the lasagne sheets. Chop the onion and garlic finely and fry until they turn transparent in some butter or oil. Slice the mushrooms finely, shred ham and add to the onions. Fry until the mushrooms start to turn darker. Add the spinach and cook until it starts to come together. Season with salt and a generous amount of  freshly ground black pepper. Cook the lasagne sheets soft and then place on hot plates. Spread the spinach filling on one half of the two lasagna plates, top with a hefty spoonful of ricotta and sweep over the rest of the pasta sheet.

Spoon over warm almond pesto and serve immediately.

Marie-signatur

 

 

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.