Sunday Supper

Focaccia

Få saker slår en nygräddad Focaccia om du frågar mig. Enkel att slänga ihop och med gott om möjligheter att variera utgör den ett utmärkt komplement till sommarens grillmiddagar. Jag gillar att hålla det enkelt. Rosmarin, olivolja och flingsalt är min melodi. Känner jag mig lite crazy slänger jag på fetaost också. Men that’s about it. Recepten på Focaccia är många men jag brukar göra den här varianten, utan durumvete (eftersom det är svårt att hitta här där jag bor). Degen blir ganska kletig och det tillsammans med generösa mängder olivolja ger ett ljuvligt, saftigt bröd!

Focaccia
Focaccia i långpanna

Portioner: ca 24 – 32 bitar

Ingredienser
50 gram jäst
6 dl fingervarmt vatten
0.5 dl olivolja
1 msk flytande honung
1 msk flinsalt
14 dl vetemjöl (gärna special)

Gör så här
Smula ner jästen i bunken till en hushållsassistent. Häll på ungefär hälften av vattnet och lös jästen genom att röra med en träslev eller visp. Häll på resten av vattnet och tillsätt olivolja, honung och salt. Sätt igång hushållsassistenten på låg/medel värme och addera mjölet lite i taget tills det är slut. Degen kommer att vara lös – det är ok. Jäs i 40 minuter under bakduk.

När jästiden är slut stjälper du upp degen på en bakplåt som du preppat med ordentligt med olivolja. Tryck ut degen med fingrarna, gärna med hjälp av en skvätt olivolja så att degen inte fastnar, och låt den jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 220°. Gör  gropar med fingrarna i Focaccian och häll på rikligt med olivolja, salt och grovt hackad Rosmarin (torkad går precis lika bra som färsk.) Låt brödet jäsa ytterligare 5 minuter och grädda sedan i ca 10 minuter – tills gyllenbrun.

Focaccia_2


Few things make me so utterly happy as a pan of Focaccia straight out of the oven. Easy to make and with lots of ways to variate it makes for the best side dish for a BBQ. 

Enjoy! 

Focaccia for many

Servings: about 24-32 pieces

Ingredients
50 grams of yeast (dry yeast is also ok, please read the package to see dimensions)
2.5 cups lukewarm water
4 tbs olive oil
1 tbs honey
1 tbs salt grin
6 cups flour 

Instructions:
Crumble the yeast and pour about half of the water over it. Stir with a wooden spoon or whisk to dissolve the yeast. Add the rest of the water and olive oil, honey, and salt. Add the flour little by little until it is all finished. Preferably done by the help from a Kitchen Aid or similar machine. Once all the flour is added you will have a  loose dough  – it’s ok, it is supposed to be that way. Let the sought rise for about 40 minutes. 

Grease a baking tray generously with olive oil. Pour the dough into the pan. Spread the dough on the tray evenly musing oiled fingers and once this is done – let the dough rest for another 30 minutes. 
Preheat the oven to 400F . Make pits in the Focaccia using your fingers and then pour a generous amount of olive oil, salt and coarsely chopped on top. Let rest for another 5 minutes and then bake for about 10 minutes – until golden brown.

Marie-signatur

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.