Sunday Supper

Hejda dig lite i julhetsen!

Detta är en blogg med inriktning på mat så jag borde kanske inte skriva det här inlägget över huvud taget. Men eftersom det är jag som bestämmer här så gör jag det ändå. För när det kommer till julen och dess mat och sötsaker så känner jag redan i slutet på november – enough allready! Misstolka mig rätt här. Jag älskar julen. Men att tvångsmässigt koka ihop 15 sorters julgodis som man sedan ska försöka svulla i sig innan nyårsafton och slutligen kastar resterande hälften av i slutet på december. Det säger jag gärna Nej – tack! till. Bara i Sverige kastas runt 100 kg mat per person/år så att ägna vårt beteende gällande just vad vi har i vårt kök en extra tanke året om kan vara på sin plats.
Jag svingar inte med några pekpinnar här. Detta är ren och skär erfarenhet som talar.
Och vad ska man göra av sina misstag?
Ta lärdom – precis!

Till exempel så är mina barn inte så förtjusta i varken pepparkakor eller lussebullar. Därför gör jag en färdig deg så att de får baka loss (för det älskar de så klart) och sen är det bra med det. Jag och maken får på sin höjd i oss ett paket Kung Oscar och det räcker gott och väl. Jag har ett antal fina pepparkaksburkar med julmotiv hemma som jag lockats att köpa på mig eftersom “de ser så trevliga ut”. Big misstake. Jag skulle kunna föda halva Småland med alla de pepparkakor jag slängt genom åren.
Lussebullarna bakar jag möjligen en sats av – men då med rikligt med fyllning. De vanliga “katterna” med russin går aldrig åt.

När det kommer till julgodis hade vi som tradition när jag bodde i Skåne att träffa mina syskon och göra detta tillsammans. Aktiviteten i sig  var trevlig men godiset hamnade nästan alltid till stor del i soporna. Därför har jag valt att fokusera på 1 -2 sorter som jag vet går hem hos alla. Resterande tid bygger jag pepparkakshus. Eftersom det är den finaste juldekorationen av dem alla om du frågar mig.

I julprogram på tv (tänk Ernst och Leila) eller tidningarnas julbilagor så lobbas det hårt för “ätliga julklappar”. Det är hemgjord knäck, sill, bröd osv. Tanken är god – men hur många av de där julklapparna äts egentligen upp? Gesten är fin. Men det är ännu finare att ge bort en get eller skolböcker när man går på glöggkalas.

barnmorksa

Nu låter jag kanske som en sann Grinchen men min poäng är att det är lätt att tappa alla koncept kring jul bara för att “det ska vara så”. Att tänka efter vilken mat och godsaker vi verkligen gillar och äter till hur många julklappar vi verkligen behöver skadar inte.

Vilket julgodis som alltid hamnar på mitt gottebord kring jul?

Titta in i morgon så får ni se!

Vi ses!

Marie-signatur

 

 

 

// Bild 1 // Bild 2 //

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.