Sunday Supper

Kycklingfrikassé

Kycklingfrikassé måste vara comfort food personifierat. Den ska tillagas med tid (och kärlek) och resultatet är så lent och mjukt och gott som aldrig den. Likt en mjuk filt värmer den upp i grå vabbruari. Och för en gravid kvinna hos vilken halsbrännan bara är en spicy tugga bort är denna rätt rena drömmen. Inte så sexig, definitivt inte Instagram-material. Men ljuvlig för kropp och själ.

Kycklingfrikassé
Portioner: 4

Ingredienser
900 gram kyckling
lårfilé av
1 liter vatten
1.5 teskedar salt
0.5 teskedar vitpepparkorn, krossade
0.5 purjolök i bitar
1 morot i bitar
1 lagerblad
1 persiljekvist

kokta morötter
3 morötter
buljong

sås
1 matsked smör
2.5 msk vetemjöl
6 dl buljong
0.5 deciliter persilja
1 msk pressad citronsaft
1 tsk strösocker
1 dl grädde
1 äggula

Till servering: kokt potatis eller ris.

Gör så här
Koka upp vatten och salt i en gryta. Skölj av köttet i kallt vatten. Dela lårfiléerna i lagom stora grytbitar. Lägg ner köttet i det kokande vattnet och sänk värmen så att vattnet sjuder. Tillsätt peppar, purjolök i bitar, morot i bitar, lagerblad och persilja och sjud i ca 20 minuter. Ta upp köttet och lägg i en skål. Sila buljongen och mät upp 6 dl till såsen. Spara resten av buljongen till morötterna.

Kokta morötter: Skala och skiva morötterna och koka dem i resten av buljongen i ca 4 minuter.

Sås: Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Späd med buljongen under omrörning. Koka såsen i 3 minuter. Smaksätt med persilja, citronsaft och socker. Vispa ihop grädden och äggulan och rör ner, nu får såsen inte koka mer. Lägg ner morötterna och kycklingbitarna. Servera med kokt potatis eller ris.

Chicken frikassé must be comfort food personified. It needs time (and love) for that smooth comforting result. Like a soft blanket it warms a frozen Scandinavian soul in cold February. And for a pregnant woman as myself in whom a heartburn is only a spicy bite away this dish is a dream. Not so sexy, definitely not Instagram material. But lovely for body and soul.

Chicken frikassé
Serves 4

Ingredients
900 grams of chicken fillet
4 cups of water
1.5 tsp salt
0.5 tsp white pepper, crushed
0.5 leek cut into 1 inch pieces
1 carrot into 1 inch pieces
1 bay leaf
1 sprig of parsley

boiled carrots
3 carrots
broth

sauce
1 tbs butter
2.5 tbs flour
2.5 cups of broth
1/4 cup of chopped parsley
1 tbs lemon juice
1 tsp sugar
1/3 cups of heavy cream
1 egg yolk

For serving: boiled potatoes or rice.

Instructions
Bring the water to a boil together with salt in a saucepan. Rinse the chicken in cold water and cut it into bite-size pieces. Put the chicken into the boiling water and lower the heat so the water simmers. Add pepper, leek, carrot, bay leaves and parsley and simmer for about 20 minutes. Remove the chicken from the pan and place in a bowl. Strain the broth and measure 2.5 cups for the sauce. Save the rest of the broth for the carrots.

Boiled carrots: Peel and slice the carrots and cook them in the rest of the broth for about 4 minutes.

Sauce: Melt the butter in a saucepan and stir in the flour. Dilute with broth while stirring. Boil for 3 minutes. Season with parsley, lemon juice and sugar. Whisk together cream and egg yolk and stir in, make sure the sauce does not boil anymore at this point. Add carrots and chicken. Serve with boiled potatoes or rice.

Smaklig spis! 

1 Comment

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.