Sunday Supper

halloumiburgare

Halloumiburgare med het jalapenosalsa

Jag är en true sucker för en bra burgare. Och med burgare så menar jag lika gärna en vegoburgare som en med kött. Är ni ute efter riktigt bra varianter av båda sorter kan jag varmt rekommendera Petters ställe KÄK på Hornstull. Vi har gjort det lite till en lördagstradition att knalla dit med barnen, äta sen lunch, ta en öl och sen gå hem och slappa i soffan. Bästa!

Men det är inte alltid man har Petters härliga burgare till hands. Ibland sitter man i en bil med tre vrålhungriga kids som vill ha mat NU! Då blir det Max – helt klart. Eftersom deras halloumiburgare är vrålgod helt enkelt. Över lag tycker jag att de har lyckats med sitt koncept (om man nu tar det för vad det är – snabbmat för billig peng) och deras line extension med sortiment i mataffärer är ju väldigt smart.

Men tillbaka till halloumiburgaren. Varje sommar när vi är på landet med familjen kör vi “Halv åtta hos mig“. Varje lag planerar, lagar och röjer upp en trerätters middag. Saken är bara den att min pappa, svåger, bror samt brorsöner lever på dieten “kött, potatis och kaaaanske ett blad isbergssallad”. Inte toppen för mig som äter kött en gång i månaden. Och än värre, inte toppen när min vinnarskalle vill plocka poäng (jo vi poängsätter givetvis) och min moral vill göra det utan att servera kött. Eller fågel.

Herrarna har dock en sak gemensamt: de älskar hamburgare. Därför kom vi fram till att lättaste sättet att plocka ett poäng eller två var att gå på det säkra kortet burgare. Med en twist. Halloumi-twisten. Det var ett högt spel – det insåg vi (jag och mammsen som jag var i lag med) – men ibland måste man gambla lite.
Responsen lät inte vänta på sig. Hela dagen pratades det om att försöka bli hembjuden till grannen på middag, att det var läge att äta rejäl lunch, att det skulle köpas stödkorvar osv. Jag tror till och med frasen “kaninmat” nämndes minst en gång. Man blir matt bara av att försöka lära gamla hundar sitta.

För mig personligen är det hettan i Max burgare som gör den så god. Googlade lite och insåg att det var en jalapenosalsa som var hemligheten. Googlade lite till och hittade ett par olika recept som jag sedan kombinerade ihop till en farligt god salsa. Denna serverades med Max egna halloumiburgare från mataffären (helt vanlig halloumi fast rund helt enkelt), sallad, rödlök, tomat och en klick majonäs inklämt i ett briochebröd.

Det blev….

BRAKSUCCÈ!
Folk tog om. Den största skeptikern av dem alla – svågern – ville till och med ha recept!
Det kan vara en av mina största triumfer i köket – någonsin. Klart att jag måste dela den med er!

jalapenosalsa

Jalapenosalsa
Portioner: 4

Ingredienser
3 färska Jalapeno eller 1 burk inlagda
1 – 2 klyftor vitlök
2 msk hackad persilja (frusen går utmärkt)
1 msk färskpressad citronjuice
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk  salt
1 msk hackad koriander (frusen funkar här med)
1 tsk olivolja

Gör så här 
Börja med att kärna ur en eller två av jalapenon, spara kärnorna. Låt den sista ha kärnorna kvar men skär av toppen och dela den på mitten. Har du konserverad jalapeno är det bara att hälla av spadet och köra på. Det är också gott att blanda 50/50 konserverad och färsk jalapeno, det ger bra struktur till salsan. Lägg alla ingredienserna i en liten mixer (jag använder den här till allt) eller i en hög skål och mixa med en stavmixer. Smaka av. Föredrar du tydlig vitlöksmak, addera en klyfta till. Gillar du hetta, dra i mer jalapenokärnor. Det kanske behövs mer syra eller salt. Det avgör du.

halloumiburgare med jalapenosalsa

Stek halloumiburgarna i olja på medelhög värme tills de fått en frasig, gyllenbrun yta. Rosta bröden i torr stekpanna eller grillpanna. Ställ fram tillbehören på bordet och låt var och en bygga sin egen burgare.
Et voila – succé!

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.