Sunday Supper

Fira kanelbullens dag – med vetekrans!

Kanelbullens dag idag. Det har väl knappast undgått någon. Det säljs tydligen 6.500 000 miljoner kanelbullar i Sverige den 4:e oktober. Galet ju. Det var min kusins moster Kaeth Gardestedt som instiftade Kanelbullens dag 1999 när hon arbetade som projektansvarig för Hembakningsrådet. Syftetet var att öka konsumtionen av jäst, socker och mjöl. Well Grattis Kaeth till en synnerligen lyckad insats säger jag.

Själv äter jag minst 3 kanelbullar av de där 6 500 000 som vi sätter i oss. De senaste åren har jag varit trogen det här receptet där man inte smälter smöret utan blandar i det rumstempererat. I år kände jag mig dock lite crazy och frångick både recept och form. Det blev ett gammalt hederligt recept från Bonnies kokbok och sen gav jag mig på en krans bara för sakens skull.

Resultatet?
Degen blev luftig och fin. Kanske något torrare än den med fast smör men luftigare. Jag skippade dessutom kardemumma för lets face it – det finns inget som är så irriterande som att mala kardemumma. Prova så fattar ni vad jag menar. Vetemjöl Special fanns inte hemma så det fick bli vanligt. Riktigt old school i år alltså. Men vet ni vad? Det blev supergott ändå!

bakar kanelbullar vetebrödskrans kanelbullens dag kanelbullens dag

Vetebrödskrans med kanel och mandel
Antal: 2 kransar

Ingredienser
150 gram smör
5 dl mjölk
0.5 tsk salt
1 dl vit sirap (strösocker går också bra)
1 ägg
50 gram jäst
840 – 900 gram vetemjöl

Fyllning
100 gram rumstempererat smör
1 dl strösocker
1.5 – 2 msk kanel
om man så vill 
50 gram mandel
0.5 dl florsocker

Gör så här
Smält smöret i en medelstor kastrull. Tillsätt mjölk, salt och sirap och värm till fingervärme. Smula ner jästen i en degbunke och häll på lite av degvätskan. Rör tills jästen löst sig och tillsätt där efter resten av degvätskan och ägget. Blanda ner mjölet pö om pö tills att du har en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.

Gör fyllningen medan degen jäser. Mixa mandlarna med florsockret och rör sedan mjukt med smör, socker och kanel.

Dela degen i två delar och kavla ut två ganska tunna rektanglar. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Forma varje rulle till en krans och klipp sedan flikar som du viker utåt. En bra instruktion finner du i filmen nedan. Vill dock varna känsliga tittare för att mitt slutresultat inte alls ser ut som det i videon – men det smakade gott. Låt kransarna jäsa i ytterligare 20 minuter. Pensla med ägg utblandat med lite vatten (då säckar degen inte ihop lika lätt – om du tunnar ut med vatten alltså) och strö över pärlsocker. Grädda på 200 grader i ca 25 minuter lite beroende på ugn.


Obs – stäng av ljudet! Bakgrundsljudet på den här videon kan vara något av det mest irriterande jag hört på länge. Och då lyssnar jag ändå på Babblarna en miljard gånger om dagen. Bara så att ni vet!

 

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.