Sunday Supper

Beewaxwrapper

Bivaxwrappers DIY

Likt många har vi börjat lägga manken till för att minska vårt avfall här hemma. Och med vårt vi menar jag mest jag och med avfall pratar jag primärt om plast.

På nästan alla plan går det att lösa. Shoppingpåse och återanvändbara frukt och grönt-påsar i handväskan. Återanvända de plastpåsar som faktiskt tar sig in i hemmet så många gånger som möjligt. Tänka avfall redan när jag handlar (hur mycket emballage är de här tomaterna inplastade i…?). Återanvända blöjor (nej jag skojar bara – jag ville bara se om ni var vakna). Köpa saker i glasflaska hellre än plast.

Rester förvarar vi i glasburkar med en tallrik på. Grönsaker löst i kylen eller i en skål på diskbänken. Ja ni fattar. Det mesta går att lösa. Men sen finns de där sakerna som kräva sitt emballage. Som osten till exempel. Den mår inte så bra av att hänga runt som den skapades. Enter: bivaxwrappers.

Jag har läst om återanvändbara wrappers på diverse sociala medier som jag lurkar runt på och till slut var jag tvungen att testa.
Här kommer min utvärdering:
1. De är busenkla att göra.
2. Man känner sig väldigt pysslig och huslig när man gör dem.
3. De fungerar perfekt. Alltså över förväntan.
4. De är en prima julklapp. Kostar inte många kronor, är enkla att göra.  Men fram för allt: de är väldigt användbara.

Så this is how you do it:

DIY bivaxwrappers
Du behöver
Bomullstyg av tunn kvalité. Jag tog en av makens gamla skjortor. Blev kanon. OBS! Tvätta tyget!
Bivax (Finns att köpa här.)
En ugn
Folie

Gör så här
Sätt ugnen på 150 grader. Klipp till tyget i lämplig storlek. Tips! Fundera på vad du använder plastfolie till och försök utgå från det. Och inte större än plåten så klart.
Klä en plåt med aluminiumfolie (bivaxet är ingen picknick att få bort från plåten om det hamnar där).
Strö ut bivax jämnt över tyget. Om du köpt vax i bit så river du det på ett rivjärn. Ta inte överdrivet mycket vax, det går alltid att addera efter hand.
Kör in i ugnen i ett par minuter tills det att vaxet smält.

Ta ut. Kolla så att det inte finns några torra fläckar på tyget. Om så är fallet, lägg på lite mer vax och ställ in i ugnen igen.
Lyft försiktigt upp din tyget i två hörn och skaka av eventuellt överflödigt vax. Håll i luften cirka en minut, tills vaxet stelnat. Lägg på en plan yta att stelna helt.
Använd till ost, halva avokados, mackor, rester osv. Tvätta med lite diskmedel och ljummet vatten. Obs! Inte för varmt vatten – det blir inte bra.

BeewaxwrappersBeewaxwrappers Beewaxwrappers
Jag tog två stycken wrappers och rullade runt en tom hushållsrulle. Fint tygband runt – et voila – den hippaste av hippstergåvor är i hamn.

God Jul!

 

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.