Sunday Supper

Pepparkakshusutställningen på ArkDes 2018

En kul aktivitet att ägna sig åt om man har vägarna förbi Stockholm på jullovet är Pepparkaksutsällningen på ArkDes. Varje år utnämns ett tema som bagare i kategorierna “Alla som bakar”, “Arkitekter, formgivare och bagare” samt “Upp till 12 år” skapar utifrån. Alla som vill vara med lämnar sina bidrag till museet i slutet på november. Utställningen pågar sen till och med den 6:e januari.

Förutom att titta på alla fantastiska pepparkakshus som folk lyckas få ihop (hur gör de?) så är det också kul att läsa motiveringar och fundera över hur folk tänkt. I år var temat lyx. I kategorin “Upp till 12 år” innebar det mycket godis, lyxiga hotell, gärna med godisträd, rutschkanor och pooler samt en och annan I-pad. Men också att ha tak över huvudet och att kunna ta sitt hem med sig när man flyttar.

I kategori “Alla som bakar” var det mer fokus på den lyx vi har i väst vs. den folk kanske inte har i andra delar av världen. Saker som tid, en frisk planet och frihet var också tydligt representerade.Jag var inte med i tävligen men övade hemma inför kommande år med inspiration av en bild jag hittade på Pinterest. Det blev ett växthus. Kan tyckas galet att lägga all den tiden på att baka ett pepparkakshus med tre barn i hemmet men det är en lyx jag unnar mig (på tal om årets tema).  Det finns mycket saker jag kan vara utan kring jul men pepparkakshus, lucia och amaryllisar får gärna vara med.

Och på tal om ämnet pepparkakor så läste jag upprörda kommentarer på Ekotipsets Instagram om att pepparkakshus var ett onödigt nöje som slösade på jordens resurser. Kan tycka att debatten skenat iväg på ett onödigt sätt då. Har en kompis vars man reser jorden runt tre gånger i månaden men den typen av personer blir sällan attackerade. Men bygg ett pepparkakshus – då jävlar! Suck…

 


 

 

 

 

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.