Vavawoom

Q & A Health – with Marita

Vår hälsoexpert Marita Karlson från bloggen Californication som har skrivit boken “Hälsokick”.  Hon har svarat på frågor om hälsa från er läsare. Här kommer frågorna och svaren! Trevlig helg!

Our expert on health here on Vavawoom is Marita Karlson from the blog Californication. She´s just published her first book “Hälsokick”. And this week she´s also answered questions from our readers on health. Here are the questions and answers. Enjoy! Happy Weekend.

IMG_9903

Kan man äta nyttigt och få en bättre hy?

Karro, Stockholm

Hej Karro! Man kan absolut äta sig till en frisk och fräsch hy. Mycket färska grönsaker, frukt och vatten hjälper till. Man kan även minska intaget av mjölkprodukter, socker samt undvika processad mat. Motion och sömn är också viktigt för att hålla hyn fräsch.

Hej Marita!
Jag skulle vilja få tips på matiga smoothies… Vad är ditt bästa recept?
_Martina78

Hej Martina, I min nya bok “Hälsokick” finns det ett par matigare smoothies med nötter eller nötsmör i. Det ger en matigare känsla och man håller sig mätt längre. Annars kan man använda något bra plantprotein, chia frön eller linfrön och avokado som också mättar. Kram och lycka till.

Vilken grönsak är nyttigast?

Hej, Det finns nog många som ligger i toppen. En av dom är grönkål som ju är ett superlivsmedel och innehåller mycket A och C-vitamin, beta-karoten och flavonider som är kraftfulla antioxidanter och kalium. Grönkål är en riktig näringsbomb så passa på att njut av den nu när det är skördetider. Kram.

Hejsan!
Du verkar vara hälsan själv. Äter du aldrig onyttigt? Inte ens chips en fredag kväll? Hur lyckas du med det??
Ha en fin dag!
Ullis

Hej Ullis! Jag är nästan aldrig sugen på sådant men det händer ibland och då köper jag hälsosammare alternativ till vanliga chips. Här är utbudet väldigt bra. Ekologiska popcorn poppat i kokosolja äter jag däremot, jag älskar popcorn. Ha en fin dag du med, kram.

Är kokosolja verkligen bra att gurgla? Varför ska man göra det? Finns det bevisade effekter på att det är välgörande? Gör du det??

Det finns otroliga hälsofördelar med oil pulling, som det kallas. Man drar alltså runt kokosoljan i munnen mellan 10 och 20 minuter varje morgon och spottar sedan ut allt. Oljan hjälper till att dra ut bakterier och gifter från tandkött och tänder. Många har blivit av med tandinfektioner, dåliga rötter och tandkött osv. Men det är inte bara munhälsan oljan är bra för. Man ska tänka på att munbakterier kan leta sig ner i kroppen och orsaka inflammationer. Det är viktigt att oljan är kallpressad och av bra kvalitet och det är viktigt att spotta ut och INTE svälja när man är klar. Kika in på den här länken och läs. http://www.evolutionara.se/min-tandhalsa-och-kokosolja/ Kokosolja får gärna användas till matlagning och till smoothies också. Det är en helt fantastisk olja. Jag har själv gjort oil pulling till och från men tror jag ska ta upp det igen. Kram och lycka till.

Hej Marita!
Hur kan du ha så slät och fin hy, vad är din hemlis?
Malin undrar…

Hej Malin! Tack snälla, men har jag verkligen det? Slät kanske, men på senare år har jag märkt pigmentförändringar. Annars så peelar jag en gång i veckan med kokosolja, ekologiskt socker och rå honung och gör sköna peelings och ansiktsbehandlingar hyfsat ofta. Annars har jag inga hemligheter… jag lovar 🙂 Kram.

Vilken är din bästa cleanse?
Tacksam för svar!
Kerstin, Nykvarn

Hej Kerstin! Jag har bara cleansat på kallpressade juicer. Det har funkar bra för mig även fast det kan vara lite jobbigt att inte få äta. Sen kan man ju detoxa med mat också. Dvs du äter mat som renar kroppen och för ut toxiner. Kolla in dessa två olika alternativ på detox.. Hoppas du hittar någon som passar. Kram. www.rawclarity.com eller http://kosttips.se/detox.html

Hallå Marita,
Dricker du vin och äter godis bland?
Johanna

Hej Johanna! Jag dricker vin fast ganska sällan. Jag är inte så sugen faktiskt. Men jag tycker mycket om ett kallt glas Sav Blanc. Godis äter jag typ aldrig. Jag har ätit det nu när jag just varit i Sverige, men alltså, det är ju inte gott och speciellt inte när man vet vad det är gjort av. Håller du med? Vitt socker överlag får mig att må ganska dåligt. Jag föredrar rawfood bollar eller glass gjord på naturliga ingredienser om jag blir sugen. Mina smaklökar har helt klart förändrats sedan jag blev mer “grön”. Kram.

Vilket är ditt favorit-middagsställe i Los Angeles? Och – hur tänker du när du beställer mat på restaurang? Är du en sån där som gör special-beställningar?
Hej från Maja!

Hej Maja, Jag älskar Gjelina på Abbot Kinney i Venice. Där vet jag att ALLT är gott, ekologiskt och helt fantastiskt och där FÅR man inte göra specialare, inte ens Victoria Beckham 🙂 men annars så brukar jag absolut göra det. Byta ut lite och greja, man får ju göra det här, alla gör det och restaurangerna är vana vid det… förutom på Gjelina då. Jag tycker också väldigt mycket om Malibu Farm Cafe, där bjuder kocken på närodlat eller hemodlat. Hur gott som helst. Jag har många favoriter att tipsa om så jag tror jag gör ett inlägg om det. Kram.

Om du inte bodde i LA, var skulle du bo då? Hur länge har du bott i LA?
Nyfiken

Hej nyfiken! Jag har bott här i 8 år. Om jag inte bodde i L.A så skulle jag bo i Santa Barbara, min favoritstad i Californien. Jag är där ofta och känner mig verkligen hemma där. Annars står Hawaii högt på listan. Eller såhär tänker jag. Santa Barbara/Hawaii/Sverige, låter inte det helt otroligt underbart? Kram.

Hejsan Marita!
Jag har följt Californication länge, superfin blogg! Väldiigt inspirerande! Och jättekul med nya portalen! Jag skulle vilja få tips på vad man kan göra för nyttigt och gott snacks själv. Jag är galen i choklad… Jag undrar också om du har koll på plantains chips eller vad de nu kallas. Är det nyttigt? Finns det några chips som är nyttiga?
kram Therese

Hej Therese, roligt att du hängt med så länge och tack, blir verkligen glad. Jag är också galen i choklad och ibland kan jag slänga ihop en glass med fryst banan, rå honung, raw cacao pulver, goji och färsk mynta. Låt det gå några varv i mixern, skopa ur och lägg i skål och toppa med bär. Så gott. Plantain är medlem i bananfamiljen och sägs vara ett nyttigare alternativ till vanliga poatischips. Plantain innehåller lite mer vitaminer och färre kalorier. Hittar du plantain chips som är rostade så är det absolut ett bättre alternativ till vanliga chirre. Allra bäst är att göra egna. Kanske testa att göra på sötpotatis? Rosta i ugnen med olivolja eller kokosolja och strö lite flingsalt över. Kram.

Äter du aldrig bröd? Finns det något bröd som är bra att äta? Vilket bröd ska man äta om man vill vara nyttig? Hur är det egentligen med levain-bröd som alla äter i Sverige?

Hej, Jo jag äter bröd. Äter jag det hemma så blir det glutenfritt och om jag beställer något ute med bröd till så äter jag helst något grovt eller surdeg. Surdegsbröd gör att blodsockret inte skjuter i höjden lika snabbt och kroppen tar upp mineraler lättare. Kolla även efter bröd med fullkorn av råg, hela korn, frön och kärnor. Fullkornsdinkel är också ett hälsosammare alternativ till vetemjöl. Har du testat att baka eget hälsobröd? Det finns en hel del jättegoda hälsolimpor att baka som bara är gjorda på fina ingredienser som mandelmjöl, nötter, frön osv. Kram.

Hej Marita!
Jag är så himla trött och energilös hela tiden, tycker att jag äter nyttigt, men ballar för det mesta ur på helgerna… och kommer nog alltid fortsätta med det. Men jag vill ha tips på vad jag kan äta eller göra för att få mera ork och energi. Tacksam för tips!
Karin

Hej Karin. Mitt tips är att starta dagen med en grön smoothie. Det är lätt för kroppen att smälta, det ger energi som räcker länge och det innehåller mycket näring i ett och samma glas. Gör en stor batch på morgonen och ta med dig resten till jobbet och drick på eftermiddagen när man oftast behöver en “pick me up”. När du fått in den vanan så kanske du vill fortsätta även på helgen? Visst kan du balla ur men då har du i alla fall fått en stor dos näring in i systemet redan, tänker jag. Jag har just släppt en bok som heter Hälsokick, i den finns det massor av recept på smoothies och juicer och snacks som ger energi som är hälsosamma OCH goda 🙂 Tränar du? Om inte så börja med att ge dig ut på långa raska promenader. Det brukar göra susen. Kram.

Tack för underbar blogg! Så härliga bilder och recept! Du verkar leva drömlivet! Vilket är ditt bästa tips för hälsa och att må bra?

Hej, tusen tack! Kosten har väldigt stor betydelse för hälsa och välmående. Bra bränsle ger oss mer energi, vi tänker klarare och blir gladare. Positiva tankar är också viktigt och att göra saker man älskar. Kroppens celler känner av stress och negativa energier så positiva tankar, bra energier, mycket sömn, motion och en bra kost och att skratta mycket är nyckeln till god hälsa. Så försöker jag tänka. Kram.

Hejsan,
Jag är 40 år, har 2 barn, och jobbar heltid. Jag har sen jag fick barn sakta men säkert ökat i vikt, inte mycket, men något eller några kilo per år. Jag tränar 2-3 ggr i veckan, och äter rätt okej tycker jag. Jag fattar att det såklart mest har att göra med att man gör det med åldern. MEN jag vill inte göra det! Vad göra för att hålla vikten eller gå ner i vikt?
kramar från en tjockis

Hejsan. Jag brukar råda till att dricka mycket vatten och gröna juicer som renar kroppen väldigt mycket om man vill gå ner något kg. Med gröna juicer menar jag färska hemmapressade juicer som innehåller mycket grönsaker. Gärna 80% grönt såsom, gurka, celleri, spenat, fänkål och 20% frukt som äpple eller päron tex. Skära ner på snabba kolhydrater som ris, pasta och bröd som ju kan binda onödig vätska i kroppen. Sen är det ju det här vanliga: Inte äta socker, läsk osv… Kanske ersätta ett par måltider i veckan med en fiberrik protein smoothie? kanske knöla in en eller två långpromenader i schemat också? Kram och lycka till.

hallå Marita!
Vad är det sämsta för kroppen? Kan du snälla lista 10 saker man ska hålla sig borta från, som man tyvärr äter.
Tack!

Hej. Det finns ju en rad olika grejer man bör undvika eller skära ner på, sådant som på sikt förstör kroppen. Det här är mina no no’s.

Processad mat
Vitt socker
Läsk
Färgämnen och tillsatser
Mjölk som inte är ekologisk, eller helst ingen alls.
Transfetter som finns i friterad mat, bakverk, halvfabrikat etc.
Margarin
Bio popcorn
Hot dogs
Det var 9 grejer… den här listan kan göras lång. Det man däremot ska äta mycket mer av är färska grönsaker. Det är där den bästa näringen finns. Mums! 🙂 Kram.

Lyssna på Marita alla Vavawoomare därute. Tack Marita för att du tog dig tid! Vavawoom!

Submit a Comment

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

the latest posts

Stäng ramen för nyhetsbrevsprenumeration+

Vavawoom Highlights

Prenumera på vårt nyhetsbrev och ta del av inspiration, erbjudanden och tävlingar.

Bekräftelse öppnas i nytt fönster.